top of page

PERSBERICHT

DRONTEN 28 FEBRUARI 2023

 

GEEN WIJLAND FESTIVAL DEZE ZOMER

Provincie Flevoland ondersteunt festival niet dit jaar

 

Sinds augustus vorig jaar zijn wij achter de schermen druk bezig met de organisatie van het WijLand Festival voor de komende zomer. Projectplannen werden geschreven, artiesten uitgezocht en programma's samengesteld, de eerste gesprekken met leveranciers en partners werden gevoerd.

 

Maar toen ontvingen we de afwijzing betreffende onze aanvraag binnen de regeling professionele podiumkunsten van de provincie Flevoland. Alhoewel Flevoland de afgelopen jaren het festival ruimhartig ondersteunde heeft de provincie besloten dit jaar geen geld te reserveren voor het festival. Daarmee ontstaat er een gat op de begroting dat niet te vullen is met andere inkomstenbronnen of of bijdragen van subsidiënten. Daarnaast kunnen we dit risico helaas niet afdekken vanuit eigen middelen, daar deze de afgelopen jaren door oa. Corona en de inflatie zijn verdampt. Uiteraard hebben we formeel bezwaar aangetekend, maar de uitkomst hiervan kan tot de eerste week van april duren. Te kort dag om daarna nog een volledig festival te kunnen organiseren. Ook een door GroenLinks ingediende motie in de GS heeft het helaas niet gehaald. 

 

Het in afgeslankte vorm houden van het WijLand festival is helaas niet haalbaar. De productionele kosten (van beveiliging tot bouwhek etc) zijn dusdanig hoog dat er te weinig budget over zou blijven voor een goede programma-vulling. 

 

Net nu de gemeente Dronten een mooie bijdrage doet en speciaal voor dit soort initiatieven een cultuurfonds heeft opgezet, haakt Flevoland af. In overleg met de gemeente heeft de organisatie wel kunnen afspreken dat het festival doorgeschoven mag worden naar een tijdstip later in het jaar. Dit geeft tijd en ruimte om het bezwaar af te wachten (en evt. nog externe financiers te vinden) om zodoende een volwaardige editie neer te kunnen zetten. De organisatie heeft het weekeinde van 15 tm 17 december gereserveerd als nieuwe datum. Hoe en in welke vorm het festival dan gaat plaatsvinden is momenteel nog niet bekend. 

bottom of page